dimarts, 25 de maig del 2010

ACTA 3a. REUNIÓ 17/5/2010: L'origen perdut de Matilde Asensi


8h. del vespre, La Vella Europa, Calella.
Benvinguda i salutacions entre els membres dels Lleons. Assisteix a la reunió l'Albert. Diu que ens vé a veure i a escoltar de què parlem... a veure què...
Entre els membres s'expliquen que el llibre està encara calent, hi ha molts lleons que l'han acabat el avui mateix... (les raons tot seguit)
La conversa s'inicia amb la pregunta establer-ta: A algú no li ha agradat? La majoria del grup alça la mà.
Delibes enceta l'anàlisi explicant que ja havia llegit, cap a l'any 2004, la novel.la proposada. Diu que en té una percepció diferent del primer cop. "Se m'ha fet més pesat per la falta d'acció en alguns moments".
Es fa un incís comentant el número de pàgines d'aquest llibre: 430 pàgines en total. Les normes del lleons no s'han aplicat; el número màxim de planes és de 300.
J.K. Rowling, que també havia llegit la novel.la anys enrera, explica que li ha passat el mateix que Delibes.
Murakami comenta que ha trobat moments "de manual d'història, de llibre guia i de novel.la... no entenc com hi ha posat les primeres 250 pàgines. Semblen dues parts. Cal donar tantes voltes per justificar la malaltia?"
Sissí, que va proposar la novel.la en la darrera reunió, també explica que aquesta segona lectura se li ha fet més llarga, "ja no hi havia la diversió del primer cop".
Capote critica: "no trobo res original, és una mica tot: indiana jones, els goonies, tintín... de tota manera crec que la segona part és més entretinguda" . S'afegeix Dorothy Parker a aquesta crítica i reitera que "l'autora s'involucra molt amb el llibre, molesta i talla una mica el rotllo... s'informa molt d'algunes coses però en canvi hi ha alguna barbaritat com fer excavacions a l'hivern, el tipus de clima a dalt i a baix de la muntanya..."
Baudelaire el troba inverosímil. Cortázar torna a comenar que la segona part és més ràpida. Bukowski s'estranya que ningú, a l'amazones, té por d'ells, "tothom els ajuda". També comenta el personatge de l'àvia, "molt bo". Tothom hi ha està d'acord.
Capote continua "té un punt de misteri que t'acaba decepcionant...la base és bona, però té una mala resolució".
Sissí defensa "per distreure està força bé, la primera vegada em va encantar, quan ets més crítica costa més..."
Cortázar: "uns informàtics amb tan poc temps...costa de creure que tants anys d'investigació d'uns experts...els informàtics ho capten fàcilment..." Capote diu que això s'ho podria arribar a creure.
Jaume: "Tan desastre és?". La majoria respon que tan no.
Parlem de dos personatges importants. Relació Marta Torrent i Arnau. Bukowski rellegeix un paràgraf on els dos personatges es troben. Comparem edats. Capote i Parker comenten que està escrit en passat, "la vaig esborrar per sempre de la meva vida"; que no hauria d'estar escrit així sabent quin és el final entre els dos personatges, "ens enganya". Baudelaire diu "primer l'odia i de mica en mica li va entrant". Bukowski: "això en una pel.li ho haguèssim vist ràpidament".
Murakami diu que "no sé si hauria tingut paciència per acabar-lo si no hagués estat per el club".
Els membres del club continuen la conversa parlant si s'acaben o no els llibres. Alguns, quan troben novel.les que no són del seu gust, l'abandones; altres, arriben sempre al final.
Delibes comenta que podria ser una pel.li de diumenge a la tarda, "posa en un llibre tot el que pot cridar l'atenció a un lector fàcil. A l'analitar-lo, es veu que té carències" Capote discrepa perquè en cine, Indiana Jones ho fa bé".
Delibes insisteix "investigació massa exhaustiva. Sort de les puntilles de la iaia per trencar. Baudelaire explica que ho ha trobat "molt forçat" i posa com a exemple "fliparàs amb els inques...!!"
Sissí i J.K Rowling, seguidores de Matilde Asencio, diuen que "tots els llibres d'aquesta autora són diferents i tots estan bé".
Delibes és la propera a presentar les seves propostes. Abans un parenostre i unes paraules per a Miguel Delibes, mort fa una mica més d'un mes.

1.Las Ratas., Miquel Delibes. Val la pena per l'estil, els instruments literaris que utilitza. Aquest llibre és molt depressiu. Basat en un poble d'abans de la guerra. Història d'un nen que vol estudiar. Escrit en castellà preciòs. 186 pàgines. (6 vots +Albert)

2. La tesis de Nancy, R.J. Sender. Assaig de riure. Tracta de la Nancy que vé a fer la tesis d'espanyola a Sevilla. Cartes de les experiències del personatge amb la gent andalusa. Lectura ràpida i divertida. (5 vots)

3. El círculo de los mentirosos, Jean Claude Carrière. Contes filosòfics del món. Cada capítol es refereix a una trama filosòfica del món. Lectura ràpida. 450 pàgines. (1 vot)

Per 7 vots a favor llegirem Las Ratas, de Miguel Delibes. La data de la propera reunió de Lleons serà el 3 de juliol, com sempre, a les 8h, del vespre en aquest bar i en aquesta taula.



I sense més dilacions es tanca la reunió i aquesta acta. Fins el 3 de juliol!

4 comentaris:

anna ha dit...

Gràcies, altra vegada, per deixar constància escrita dels nostres comentaris. M'ha agradat això de "Matilde Asencio"! Si és que surt gent de l'SGAE de sota les pedres...

Aida ha dit...

Ai! És un error, Anna!!

Marc ha dit...

Com sempre:¡Bona feina!

Ale_week ha dit...

aaai.... em vaig oblidar de venir!! perdó :-D